Sunday, January 10, 2010

Tulisan Rumi ---> Tulisan Jawi ---> Tulisan Rumi

Dah lama laptop ak x buat hal, tp tiba-tiba ari tuh, before ak balik kolej, dia merenget pulak. Buat masalah. So, ak mmg x buleh duduk diam kalo dia buat masalah, trus ak cari punca masalah, nk betulkan balik.

Macam neh la dia muncul;



Bila ak taip kt bar, apa2 perkataan ja kt dalam web browser Mozilla Firefox, smua tulisan akan jadi tulisan jawi, perh, ak terkejut. Bila ak cuba taip kt browser len, cthnya Google Chrome, atau Safari, x da masalah, tulisan kuar ngan tulisan rumi. Ak tulis kat ym pon, kuar tulisan rumi. Tp pelik kat Mozilla ja lah. So, pusing2 dlam laptop cr punca, still x jumpa. so, trus ak tny kwn2 ak, mn tahu diorg tahu nk betulkan. xdak yang tahu jugak.

Lastly baru ak prasan,



Ak tertekan Arabic Language kat Language Bar. =.= waduh. So, sila tukar kembali kepada English Language untuk kembali kepada asal ya. yeah! (^_^)/

4 comments:

rufufu who? said... [Reply]

ak dh disable dh mnda tu..gena nk enable blk..
mls cri jd tnya ang..

Mizz Mikail said... [Reply]

p kt toolbar kt bawah tuh, klik kanan --> toolbars --> Language Bar. kalo ang pkai XP la, kalo vista, tik ketahuan la ak. :D

pakDin said... [Reply]

selain dari tu, kalau ko guna proxy arab atau proxy yg server dtg dari negara lain pon akan mengalami situasi yg sama..


psss...bila mau tukar se7en nih??? hehe

Mizz Mikail said... [Reply]

haha.. tgu ah dulu.. ak baru nk tgk2 ubuntu. tp x brani. kalo se7en, tgu bgi smua org strt guna baru ak nk guna kut. ap pon, ak ttp setia ngan xp. ak oldskull. wahaha

Post a Comment