Friday, January 15, 2010

GiFt

Pernah terfikir untuk Derma Organ?

Aku terfikir macam tuh bila ingatkan diri tak banyak buat jasa pada masyarakat dan negara. So, maybe ini lah jalan terakhir sebelum jasad ak dikebumi kan, peluang aku memberi khidmat pada masyarakat.

Tapi, macam mana pula dengan family aku jika dapat tahu yang aku ingin dermakan organ? Mesti ada yang membantah. Jika tak membantah, itu satu bonus. Mana tahu, family aku pon nak turut serta dalam menderma organ ni. Kalau membantah, kena pandai2 la pujuk hati si ibu, kerana pasti dia yang akan terluka hati memandangkan badan anak kesayangan akan dirobek robek doktor hensem. ;-D
Isu menderma organ ini agak sukar untuk dibawa ketengah untuk dibincangkan. Kerana kebanyakan akan berpendapat bahawa apabila tiba masa untuk dikebumikan jasad terutama untuk orang Islam, akan menjadi masalah, kerana organ atau anggota badan yang tidak cukup.

Namun, sebenarnya, itu tidak menjadi masalah. Hukum menderma organ adalah harus di dalam Islam dan ini adalah amalan mulia. Jadi, seharusnya kita patut mula mengikis rasa menderma organ adalah sesuatu yang agak sukar dilakukan.
Galakkan masyarakat kita mula menderma, sama ada menderma darah, organ ataupun bantuan kewangan di saluran yang betul, bukan di saluran yang salah. Lengkapkan diri dengan semua persoalan yang timbul mengenai derma organ dengan banyakkan membaca dan bertanya pada yang pakar.

Sesiapa saja boleh menjadi penderma organ, sama ada tua atau muda, cuma jika penderma adalah berumur 18 tahun ke bawah, mereka dikehendaki meminta kebenaran ibu bapa dahulu.
Sesiapa yang ingin menderma organ juga perlu mendaftar dan mengisi borang akuan penderma dan kad penderma. Borang yang siap diisi perlu dihantar ke Pusat Sumber Transplan Nasional. Selepas mendapat kad penderma, kad itu hendaklah disimpan di dalam dompet dan di bawa ke mana2 sahaja kita pergi.

Untuk keterangan lanjut, lawati laman ini. Info Sihat.

Jika tiada aral melintang, insyaAllah, aku akan turut serta dalam menderma organ di masa depan. Amin.

Sunday, January 10, 2010

Tulisan Rumi ---> Tulisan Jawi ---> Tulisan Rumi

Dah lama laptop ak x buat hal, tp tiba-tiba ari tuh, before ak balik kolej, dia merenget pulak. Buat masalah. So, ak mmg x buleh duduk diam kalo dia buat masalah, trus ak cari punca masalah, nk betulkan balik.

Macam neh la dia muncul;Bila ak taip kt bar, apa2 perkataan ja kt dalam web browser Mozilla Firefox, smua tulisan akan jadi tulisan jawi, perh, ak terkejut. Bila ak cuba taip kt browser len, cthnya Google Chrome, atau Safari, x da masalah, tulisan kuar ngan tulisan rumi. Ak tulis kat ym pon, kuar tulisan rumi. Tp pelik kat Mozilla ja lah. So, pusing2 dlam laptop cr punca, still x jumpa. so, trus ak tny kwn2 ak, mn tahu diorg tahu nk betulkan. xdak yang tahu jugak.

Lastly baru ak prasan,Ak tertekan Arabic Language kat Language Bar. =.= waduh. So, sila tukar kembali kepada English Language untuk kembali kepada asal ya. yeah! (^_^)/