Thursday, December 2, 2010

Google Chrome, Mozilla, Safari

Ok, terus terang, ak on9 ketiga tiga browser neh utk on fb semata mata n main game. Game pilihan ak adalah Mafia Wars (MW) dan Live Games (Pool). 


So post hari neh ak nk wat 3 perbandingan antara jenis neh.


Mozilla. browser ni mmg ok bg ak, cuma masalahnya, bila nk bukak awal2, tuh, mmg slow haram. Lepas dpt bukak, smua smooth. Game loading x da masalah dll. Memandangkan ak dah integrate IDM (Internet Download Manger) ak ngan mozilla, bila ad video frmt flv, contohnya utk YouTube, automatic kuar button utk download. I loikee....! Macam td ak kata, time nk bukak mmg slow abis, ak prefer guna Google Chrome (GC). Ah, lg 1, ak x tau masalah ap, tp mozilla ak x bleh simpan apa2 password, totally x da history (padahal mmg ak setting jgn simpan history). Tp ak rasa, dlu ak pnh buat mcm tuh, "dont save history", tp password utk sesetengah web, mozilla masih dpt simpan, kali neh ak x tau npa. Setiap kali masuk, contohnya nk masuk fb, mesti kna taip balik email n pass, wo, rugi energy wo. ;D


Google Chrome. mmg laju. men game ka, loading ap ka, mmg ak salute, laju. Tp... masalah terjadi gak kt ak, bila ak men mw, ak nk post something, x kuar kt wall. Peh. Berasap beb, men MW neh kalo x post, payah ak rasa. huhu GC ne, ak x integrate ngan IDM, sbb kdg2 nyusah gak, bukak game farmville, smua bunyi kambing itik ayam babi dll nk automatic download. wo... ak bukan nk klik "cancel" kt idm popup box, tp ak nk klik "harvest" dlm fv tu. Jadi, disebabkan x kuar post game ak kt wall, ak guna safari.


Safari. hu... browser neh, ad GC skit, ad mozilla skit. Laju byk dr mozilla, tp slow skit dr GC. Men game, kdg2 ja kut yg loading x best, bila laptop dah on lama sgt n memory pon dah guna byk ruang. So, itu x pe. Nmpk skit lmbt loading, restart je laptop. x da hal lah. =D Post game kt wall x da masalah, Cuma ak angin ngan safari neh, nk bukak tab baru, slow kut! Kalo bukak tab baru, mesti dia akan kuarkan "Top Sites". nk tgu loading tuh, lmbt gak ak rasa. Jadi, kalo guna Safari, ak x suka bukak new tab. =.=


Jadi di sini, bila nk mendownload, ak guna mozilla, bila nk laju, contohnya nk cr bahan rujukan, check email, baca berita, bca blog, ak bukak GC, bila nk men game, ak bukak Safari. bila ak on9, ketiga2 browser la ak bukak. huhu Setiap browser dlm laptop ak neh ad kurang n kelebihan dia. 


Ya, ya, ak tau, ampa mesti pikiaq, awat ak x reinstall ja kan. huhu ak mls sbnqnya. smua neh terjadi setelah beberapa tahun ak guna, so dah mcm2 ak bookmark. Bila eksport bookmark n import balik, serius x cantik. ak x suka. huhu lebih kurang mcm kedudukan barang dlm rumah ak dah berubah la, x suka shial.


Jadi, ak berazam, sebelum sampai ujung taun neh, ak akan frmat laptop. (ak mls nk trasfer data masuk external. byk seh.) tp ak akan gagahi jugak buat, skit2 pon jadi la kan, 1 hari 1 MB, wahaha


p/s: may have a nice choice >;-)

2 comments:

farisazmi said... [Reply]

guna IDM brapa wei?

MidSiBudakHangit said... [Reply]

idm 5.18. awat?

Post a Comment