Tuesday, December 21, 2010

Memory card does not appear in My Computer or Windows Explorer

Aku baru format laptop dan install Windows 7 dalam minggu ni. Jadi aku boleh dikira sebagai junior dalam penggunaan windows 7, ye dak? b4 neh, aku guna win XP, win kesayangan aku. huhu tapi try gop guna win 7, sebab aku dengar banyak respon baik mengenai win 7 ni, terutama dia benarkan kita untuk guna crack, tak macam vista yang banyak songeh. Aku tukar neh pon sebab hari tuh ada masalah skit, laptop jadi "hang" dan kuar skrin biru dan kata ada "physical dump". Tanpa banyak bicara, aku format ja terus. Win 7 neh pon x payah install driver, dia akan automatic cari driver untuk setiap kompenan dalam laptop. Memang senang lah!

Memandangkan aku baru install win 7, banyak yang ak kena wat balik, masukkan program2 tetap, cthnya Mincrosoft Office dll lg. Jadi semua benda aku kena check balik, boleh guna atau pon tak. Ak masukkan external web cam ak, bleh la guna. Lulus! Boleh guna macam biasa. Ak check setting LAN aku. Lulus! Boleh guna macam biasa cuma kena "add" balik connection "Streamyx". Tak ada masalah tu.

Tapi bila aku cuba masukkan memory card aku utk laptop neh baca, ada masalah plak. Memory card folder tak muncul dalam My Computer atau Windows Explorer. Hal sebegini tak pernah terjadi bila aku pkai XP dlu. Jadi ak check "Device Manager".


Ada nampak sebarang masalah? Tak ada.  Jadi ak round2 kat Google. Mana tau dia boleh tolong aku. Lepas tuh aku jumpa satu tread. Dia kata maybe aku ada masalah dengan "Computer Management" aku. Macam mana nak bukak "computer management"? Bukak My Computer, klik kanan pada "Computer" ---> "Manage" ---> "Storage" ---> Disk Management. Aku pon check. 


Kalo korang besarkan, korang akan lihat ada 3 komponen di situ. Satu drive C, satu drive D dan satu lagi kat Disk 1 tuh, ada satu folder yang unknown. Tu la folder memory card aku, cuma ia tak muncul kat My Computer. Berdasarkan tread tu, aku perlu "change drive letter and path". Tapi bila ak tekan akan kuar error yang bermaksud aku tak boleh buat apa2 pon mengenai ni.


Aku pon dah cuba cari tread kat HP page, memandangkan aku pengguna Compaq Presario v3600. Aku dah cuba buat apa yang dia suruh, tapi masih tak berhasil. Cuba download driver paling latest pon dah. Untuk win 7, kita boleh guna driver untuk win vista ya.
Ini link tread "solve solution HP"

Lastly aku jumpa satu page neh. http://laptop-driver.blogspot.com/ Founder page neh, Black akan tolong carikan driver windows untuk kita. Kalo korang nak cari driver, tapi x jumpa, korang tanya saja dia, dan dia akan tolong carikan. Very nice. 

Bila aku tengok page dia, aku rasa dia boleh tolong aku. Lastly dia suruh aku bukak "device manager" balik dan expend semua sub dalam tuh dan cari ada tak mana2 yang "unknown device". Dan pilih jugak View ---> Show Hidden Devices. Biasanya kalau ada unknown device, sub tu akan jadi kuning, tapi manager aku tak tunjuk sebarang kekuningan. 


Bila aku dah expend semua, baru aku perasan, ada satu kat storage volumes tuh jadi unknown device. Tapi tak dak simbol error. Bila aku klik kanan dan update device, dia akan kata device tu dah up-to-date. Lastly Black suruh ak uninstall dan klik button "Scan for Hardware Changes". Lepas tuh sub yang jadi "unknown" tu akan jadi "generic volume" balik. Jadi, folder memory card aku dah muncul balik kat My Computer.


Benda senang tapi kecil untuk aku perasan. Dari mula memory card tak muncul kat My Computer, aku selalu ja bukak "device manager", tapi tak perasan. 

Jadi kalau korang ada masalah sama macam neh, cuba la buat cam neh. Sebelum tuh, pastikan "driver" untuk memory card reader tuh dah betul dan up-to-date. Kat mana korang boleh cr driver? Kat laman web pengeluar laptop korang. Mesti ada punya lah.

p/s: Thanks Black 4 ur help. =D

7 comments:

mizz_aainaa said... [Reply]

aha.. kalau aku.. aku malas dah nak layan..
hehe~

wan nazriey jusoh said... [Reply]

aha...nice info...tp letih ak bace....tp x rugi pon...haahha...

MidSiBudakHangit said... [Reply]

@aainaa: haha x bleh. pasai laptop neh mau ak x le nk wat ap2, ak akan cr sampai lubang cacing. tidak seperti soklan math, mau x leh jwb, ak p cr lee ngan susan ja. wahaha
@nazri: haha bca byk tuh pon dah letih. dah lama x berlatih membca ka? =))

mYn Samsuddin said... [Reply]

haahahaa...aku boley byg muka gabra hang bila benda nie jd.. hahaha...

MidSiBudakHangit said... [Reply]

tidok la... duk lena mlm lar ak... hahaha

mYn Samsuddin said... [Reply]

aku fhm...lappy aku chipset rosak sudah..ganti baru rm300... pokai aku weyhh... bilanya duit nk ckup beli dslr...aduhhh2222....

Hamidah said... [Reply]

susah jugak nk jga buah hati kesayangan neh ya. haha

Post a Comment